Lezingen

 

Serie  1   Nationaal park Weerribben en Wieden

Deze serie gaat over de natuur in een van de grootste laagveen moerasgebieden in Noord-west Europa, in de Kop van Overijssel. Het is een product van menselijke activiteit. Het zijn oude Verveningsgebieden.
Hier is eeuwen lang turf gewonnen. De veenspecie werd op smalle stroken land te drogen gelegd. Men noemde dit een “Ribbe”.
Daar waar het veen uit opgebaggerd werd ontstond een langwerpige plas water, die men een “Weer” noemde. Voeg je deze twee namen samen, dan krijg de naam van het huidige gebied: “De Weerribben”. In deze plassen water die ook wel Petgaten genoemd worden, groeien weer allerlei planten. Deze planten sterven af en zakken naar de bodem, die telkens wat dichter naar het wateroppervlak komt. Is het eenmaal zo ver dat de bodem aan de wateroppervlakte is, dan kunnen daar pionier planten gaan groeien. Zo wordt het water dan weer land. Dit hele proces dat jaren duurt noemt met het Verlandingsproces.  Het is een biotoop voor vaak zeldzame planten. Mossen, Orchideeën, het vleesetende plantje Zonnedauw komen er voor. Ook is het dierenleven bijzonder. Als eerste gebied werd hier de Otter uitgezet waar het momenteel goed me gaat. Ook komen hier bijzondere vogels voor zoals de Roerdomp, de IJsvogel, een jagende Bruine kiekendief en de Rietvogels. Libellen voelen zich hier ook erg thuis wat te zien is aan de vele zeldzame soorten die alleen hier voorkomen.

bruine kiekendief

 

 

 

Serie  2   Zwerven door Bos en Hei.

De winter is net voorbij, het voorjaar is begonnen. Een ven lijkt leeg, maar dat is maar schijn. In de ondiepe gedeelten waar het water snel door de zon wordt opgewarmd, vieren de Bruine kikker en de Heikikker hun bruiloft. Het Heikikker mannetje is in deze tijd prachtig blauw van kleur, al is dit maar voor een paar dagen. Ook het Boomkikkertje,dat een stuk kleiner is dan de andere soorten kun je ontdekken. Hij zit graag te zonnen op het blad van de Braam. Maar is wel veel zeldzamer. Reptielen komen uit hun winterslaap en warmen zich op in de lentezon. Bosplanten zoals Bosanemoon, Slanke sleutelbloem, Klaverzuring en meer komen in bloei. Vogels zijn druk in de weer om hun nesten te maken. In een oude Knotwilg heeft een paartje Gekraagde roodstaarten een nest gemaakt. De Wulp een vogel van de heide laat zich ook hier zien. Tijdens onze tocht komen we in diverse landschappen, zoals het stroomdal van de Drentsche Aa, en het Reestdal. In de beken op de Veluwe leven een paar bijzondere visjes, het zijn de Beekprik en het Bermpje. Maar ook het Edelhert krijgen we te zien, een prachtig dier! Via de herfst met zijn paddenstoelen komen we bij de winter uit en is het jaar rond. Een prachtige serie over Nederlandse natuur.

edelhert in ochtend

 

 

Serie  3   Kleine Wondere Wereld.

In deze serie ligt de nadruk op het gedrag van Insecten. Het was een uitdaging om deze kleine wereld op beeld vast te leggen, en dan vooral hun gedrag. Na werk van zo’n 5  jaar heeft dit mooie foto’s opgeleverd. Want het onderwerp moest goed zichtbaar en niet te klein worden gefotografeerd. De meeste kleine beestjes zijn met een macro lens of een balgapparaat gefotografeerd. Het gaat er ook in deze kleine wereld hard aan toe, ook hier is het eten en gegeten worden. Zo gaat bijvoorbeeld de Bloedrode Roofmier een paar maal per jaar op strooptocht om uit het nest van een zwakkere soort poppen te roven. Deze worden naar het nest van de roofmier gebracht. De mieren die uitdeze poppen komen zijn slaven van de roofmier. Ook op en in het zand is het soms een drukte van belang. Hier hebben de vrouwtjes van Graafwespen als de Rupsendoder, de Bijenwolf en andere soorten hun zelf gegraven holen gemaakt tot soms wel 80 centimeter diep. Het is me gelukt om de steekactie van een Bijenwolf die Honingbij steekt goed vast te leggen. Bloemen en planten komen soms met vlinders er op komen ook in beeld. En is er oog voor het landschap waar een en ander zich afspeelt. De serie is heel speciaal en er wordt dan ook dieper ingegaan op de biologische aspecten van het getoonde materiaal en is al bij diverse natuur organisaties vertoond. Hieronder een foto van het  Fruitvliegje.

Fruitvliegje

 

 

Serie  4  Macrofotografie en ander spul.

In de natuurfotografie zijn er zeer diverse onderwerpen waar je op heel verschillende manier opnames van kunt maken. Macrofotografie, een soort van fotografie die gericht is op de hele kleine onderwerpen uit de natuur. Meestal van heel dichtbij gefotografeerd, met een vergroting factor van 1:1 dus op ware grootte, en soms nog kleiner. Met dit soort fotografie kun je bloemen, insecten en dergelijke sprekend in beeld brengen. Het hangt er wel van af hoe je een en ander maakt, dus waar je op moet letten om tot een goed resultaat te komen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor alle andere vormen van de natuurfotografie. Dus ook van het andere “spul” waarmee ik dan landschap, vogels en dergelijke mee bedoel.                                                                     De presentatie is bedoelt voor een brede groep van fotografen, beginners en gevorderden. Dus voor een ieder die het leuk vind om met de camera op stap te gaan. In de serie laat ik voorbeelden zien hoe ik een en ander met de camera heb vastgelegd, en vertel waarom ik het zo heb gedaan, welke lens is gebruikt, diafragma en sluitertijd, wel of geen statief en waarom. In de serie komen ook zogenaamde stapel foto’s op het scherm, ook daarvan vertel ik alles. Maar mocht tijdens de presentatie iets niet duidelijk zijn, kan dat direct worden gevraagd. Het is een leerzame serie, want naast de fotografische, ga ik ook in op enkele biologische aspecten van de diverse onderwerpen maar veel minder dan in de serie van de Kleine Wondere Wereld.

website lezingen

 

 

 

Serie  5   Schotland en de Orkney eilanden.

Schotland spreekt tot bijna ieders verbeelding. Het is een land met ruige natuur, waar in de grote open gebieden Edelherten rond dolen. Het symbool van Schotland is de distel. Door koning Jacobus de 3e tot nationaal symbool gemaakt. Hij regeerde van 1460 tot 1488. Nadat we vanuit IJmuiden zijn aangekomen in New Castle, rijden we naar het noorden waar we de Farn Islands willen bezoeken. Een waar eldorado van broedende zeevogels, zoals de Kuifaalscholver, de Zeekoet en de Papagaaiduiker een mooi vogeltje met een prachtig gekleurde snavel. De tocht gaat verder richting het noorden, door de Highlands, waar het Glenmore Forrest park is met zijn hoge en oude Schotse pijnbomen, ook wel de Calladonien Pine genoemd. Ze kunnen wel 300 jaar oud worden. Aangekomen bij Scrabster, nemen we de Ferry naar de Orkney eilanden. Eilanden, waar de Vikingen zijn geweest, die er ook hun sporen hebben achter gelaten. Wat te zien is aan de eeuwen oude nederzettingen, die redelijk goed zijn bewaard gebleven. De natuur op deze eilanden is werkelijk fantastisch, met hele mooie kusten. Een van de hoogte punten is te zien op het eiland Hoy. Hier staat vlak voor de kust een rode zandstenen pilaar van 137 meter hoog. Het is de Old Mann off  Hoy. Hierop broedt de Noordse Stormvogel, een bijzondere vogel die wel 50 jaar oud kan worden. Terug op het vaste land rijden we via een zogenaamde single track roads, heel smalle weggetjes richting het zuiden. Bij Inverness dat aan het meer van Loch Ness ligt, proberen we een glimp op te vangen van Nessie. Maar helaas hebben we het monster niet gezien.

papagaaiduiker

 

 

Serie  6   Natuur onder de Middernachtzon.

Is Schotland een redelijk ongerept land, Scandinavië is dat helemaal, en dan met name Noorwegen. In deze serie beginnen we in op eiland Oland. Een bijzonder eiland, niet zo heel erg groot, maar wel afwisselend.  Het eiland is geologisch opgebouwd uit kalksteen platen, wat op sommige plaatsen heel goed is te zien. Er zijn nog diverse steengroeven waar deze steenplaten worden gedolven en in een fabriek verder worden bewerkt. Heel bekend om zijn Orchideeën en andere endemische planten die in de goede tijd volop bloeien op de Alvar. Ook duizend jaar oude Eiken zijn nog hier, met als je geluk hebt een Vliegend Hert op de bast van de boom. Verder naar het noorden komen we in Lapland. Dit wordt ook wel het “Dak van Europa” genoemd. Het klimaat hier is als het landschap erg grillig. Temperaturen in de winter van 35 onder nul zijn geen zeldzaamheid. Het planten en dieren leven heeft zich hierop aangepast. De Muskusossen en Rendieren kunnen heel goed tegen deze extreme weersomstandigheden. Boven de Poolcirkel echter kan het in de zomer ook met gemak boven de 25 graden worden. In de vele ondiepe watertjes kunnen zich gemakkelijk hele hordes Steekmuggen ontwikkelen. Goed voor de vogels om hun jongen mee groot te brengen, maar minder goed voor de zoogdieren die er leven. De herfst in Lapland, de “Ruska Laponica” genoemd, is prachtig om te zien. Dit moet je mee gemaakt hebben! Maar de garantie van altijd mooi gekleurde bladeren is niet te geven. Soms komt een schimmel de zaak verpesten en vallen de bladeren van de berken voortijdig af. Als de sneeuw begint te vallen blijven de Rendieren achter en nemen wij afscheid van dit geweldig stuk natuur.

vlierorchis

 

 

 

Serie  7   Op zoek naar de Kameleon.

In deze lezing neem ik u mee op reis door Frankrijk, Spanje en Portugal. We beginnen onze tocht in de Franse alpen in het kleine dorpje Prapic vlakbij het nationaal park “Des Ecrins”. Een mooi berglandschap met een typische flora zoals het Roestbladig Alpenroosje, de Alpenbosrank de wilde Clematis, en bij de sneeuwgrens het Alpenkwastje dat net boven de sneeuw uitkomt. Terwijl we hiervan genieten laat de Alpenmarmot zich even zien vanuit zijn hol in de sneeuw. Van hier rijden we verder naar het zuiden om in de Camarque te kijken naar de Flamingo’s die hier broedden. Ook ontdekken we het kleine Boomkikkertje, die zich door zijn groene kleur maar moeilijk laat zien. Via de Oostelijke Pyreneeën rijden we Spanje binnen en rijden direct door naar de provincie Extremadura, waar we in het natuurpark Monfrague naar een gebied dat bekend staat bij vogelaars. Dit zijn de Gierenrotsen waar de Vale Gier broedt. Onder de vele Kurkeiken en Steeneiken groeit veel Kuiflavendel en Italiaanse Zwaardlelie. Het is een vogelrijk gebied de Extremaduramaar het heet niets voor niets zo. Het is en droog en warm gebied. Rijdend richting het zuiden van Spanje steken we de grensrivier over met Portugal en komen aan in het plaatsje Vila Real. Hier begint de Algarve met zandstranden. Een oude man zeeft schelpen uit het zand op het strand, deze worden verkocht. Van hier gaan we naar Faro waar het prachtige natuurreservaat Ria Formosa is. Een waar vogel paradijs! Vanuit de schuiltent hier dan ook diverse soorten vogels gefotografeerd, die in het ondiepe water van de niet meer in werking zijn de zoutpannen naar voedsel zoeken. De Steltkluut is zo’n vogel waarvan ik een mooi spiegelbeeld is gemaakt. Dan eindelijk vinden we na lang zoeken de Europese Kameleon. Omdat het pas eind april was en dus nog niet zo warm waren ze niet zo algemeen aanwezig. Na de plaats Faro begint de Rots Algarve. Bij Albufeira zijn mooie rotsformaties aan de kust. De rotsen zijn niet erg hard en door de golfslag treedt er behoorlijke erosie op. Na nog een paar plaatsen te hebben aangedaan vervolgen we onze reis via centraal Portugal met het gebergte Serra Da Estrela naar het noorden om bij Braganca de grens met Spanje over te steken om als laatste in de Westelijke Pyreneeen bij de plaats Torla te komen. We zijn hiermee ook aan het eind gekomen van een reis door een zeer afwisselend landschap.

Kameleon

 

 

 

Serie  8   Namibië, land van contrasten.

Het was een heel avontuur om met zijn tweeën de reis te ondernemen, ver weg in het zuiden van Afrika. De auto, een 4-wieldrive Bushcamper hadden we geregeld via internet. En omdat we in het voorseizoen van 25 mei tot 26 juni waren hebben we maar 2 campings besproken. Het is dan een rustige tijd. Thuis de route uitgestippeld via een kaart die we gekregen hadden. We vroegen ons af hoe het land en de mensen zouden zijn. Dat het veilig was hadden we al gehoord, al kon je op bepaalde plaatsen beter niet komen, zoals we later ervaren hebben. Nadat de auto was gehaald, zijn we naar de “De Spar” een mega supermarkt gereden, om daar veel water en ander voedsel in te slaan. Want stel je voor dat je onderweg pech krijgt, en je moet een tijd op hulp wachten, dan is water heel belangrijk. Maar net zo belangrijk is het dat je voldoende brandstof hebt omdat de benzine pompen nou niet zo ruim aanwezig zijn, in een land dat 22 x zo groot is als Nederland. In de auto zitten daarom ook 2 brandstof tanks. Nadat we deze hadden laten vol gooien reden we richting het zuiden. Via de plaats Rehoboth kwamen op onze eerste camping aan met de mooie naam “Weltevrede”. Nou en dat was het ook wel het was erg rustig. Er waren slechts 2 zeer ruime plaatsen waarvan er geen bezet was, dus stonden we er alleen, samen met de Grondeekhoorns en Wevervogels. Vanhier de volgende dag naar de Sossusvlei met zijn prachtige zandduinen gereden. Dan merk je ook dat je een 4-wieldrive auto nodig hebt anders zit je zo vast in het mulle zand. Wat we overigens op een andere plaats bijna hadden meegemaakt. In Damaraland hebben we de zeldzame Woestijnolifant gezien. We waren hier niet ver van de plaats waar ook de rode mensen wonen; de Himba’s. Hier smeren de vrouwen hun huid in met een rode kleurstof vermengd met vet. Hierna hebben we nog verschillende parken en plaatsen bezocht maar dat kunt u op de lezing zien.

Woestijnolifant

 

 

 

Serie 9  Armenië, een vergeten land

Armenië is een klein bergachtig land , zo groot als België. Het ligt in de zuidelijke Kaukasus, grenzend aan Turkije, Georgie, Iran en Azerbeidzjan. Het is een land met een bewogen en boeiende geschiedenis. 80 Jaar is het een satellietstaat geweest van de Sovjetunie. Het is sinds 23 augustus 1990 onafhankelijk. Het is het oudste christelijke land ter wereld. In het jaar 301 werd het christendom staatsgodsdienst. Daarom zijn er in het land ook zo veel kerken en stokoude kloosters. In deze presentatie zullen we er diverse zien, sommige met een verrassende geschiedenis. Het klooster bij Geghard was vroeger uitgehakt in de rotsen, een deel hiervan is nog te zien. De Armeniërs zeggen wel dat hun land dat het een groot openlucht museum is. Door de hoge ligging is niet veel sprake van landbouw, dit is het meest in de Ararat vallei. Hier zijn door irrigatie projecten goed lopende landbouw bedrijven. De hoogste berg in Armenië was vroeger de Ararat. Deze is echter niet meer van Armenië maar van Turkije, en dat is tot groot verdriet van de Armeniërs. In Armenië ligt de tweeling berg de Aragats met een hoogte van 4095 meter. De verstandhouding tussen de beide landen is nog steeds niet goed. Dat heeft te maken met 1e de genocide, gepleegd door de Turken in de periode van 1913-1916. Hierbij zijn 1,5 miljoen Armeniërs gedeporteerd en/of vermoord. Iets wat door Turkije tot op de dag van heden nog steeds wordt ontkent. 2e De oorlog om Nagorno-Karabach een Armeense enclave die lag in Azerbeidzjan. Nadat het moederland Armenië onafhankelijk werd, is deze ook eenzijdig uitgeroepen door Nagorno-Karabach. In januari 1992 kwam het tot een oorlog tussen Karabach en Azerbeidzjan. Omdat in Karabach meer dan 80% Armeniërs wonen, koos het moederland Armenië ervoor om hun broedervolk in Karabach te helpen. De Turkije hielp de moslimstaat Azerbeidzjan. De oorlog duurde tot 1994, sindsdien is er een wapenstilstand, maar geen vrede is er getekend. Door deze conflicten is de grens met Turkije tot op heden gesloten. Door deze blokkade en de verschrikkelijke aardbeving van 1988 is het land bijna bankroet. De werkloosheid is er zeer hoog. Vele, vooral oudere mensen leven in bittere armoede. En steeds meer jonge mensen trekken weg, als ze daartoe de kans krijgen. In deze serie en de volgende over Nagorno-Karabach zullen we naast de cultuur ook de natuur niet vergeten. Tijdens de vier reizen die ik heb gemaakt in Armenië en Karabach, ben ik met behulp van een Armeense gids op plaatsen geweest, die nog weinig westerlingen hebben gezien.

Klooster Khorvirap

 

 

 

Serie  10   Nagorno-Karabach, vervolg van serie 9

Het land wordt wel de Tuin van Eden genoemd naar het paradijs. Het is een groen land. Nagorno betekend berg. Dus is Nagorno-Karabach berg Karabach. De hoofdstad is Stepanakert. Ook hier zijn vele kloosters waaronder het klooster van Mesrop Masjtots die de op grond van openbaring de Armeense taal heeft gemaakt, in de periode van 403-405 na Christus. In het plekje Kharmir Suka was zijn opleidings-centrum. In het cultuur museum Matenadaran zijn nog heel oude geschriften liggen van hem. De serie is een vervolg op de vorige serie van Armenie, maar de nadruk ligt nu op Karabach. Op de foto hieronder staan Mammik en Babbik aan de weg bij Stepanakert.

mammik en babbik

 

 

 

Serie  11  Mozes reis door Egypte, Jordanië en Israël.

De tocht die we gemaakt hebben zou ook voor een deel door Mozes en het volk van Israël geweest kunnen zijn. We beginnen net als zij in Egypte, het land van de Piramides en andere overblijfselen uit de tijd van de Farao’s. We gaan ook hiervan beelden zien al is dat niet zoveel in deze serie. Want na het korte bezoek trekken we door de woestijn richting de berg Sinaï om deze in de vroege morgen te beklimmen. Eigenlijk is het nog nacht als we aan de voettocht naar boven beginnen om de zon te zien opkomen als we boven zijn. Het was een zware tocht, die je voor een deel op een Kameel zou kunnen maken, maar dat kan alleen voor het eerste stuk. Eenmaal boven zagen we de opkomende zon de rotsen rood kleuren.  Van hier gaat de reis verder naar de Dode Zee waar je als je in het water gaat blijft drijven en niet kunt zinken. En na een tochtje door de woestijn te hebben gemaakt kwamen in de rode stad Petra aan. Deze deels in de rotsen uitgehakte stad is geweldig om te zien. De Nabateeers hebben hier gewoond en werkelijk fantastische bouwwerken uitgehouwen. Zeer de moeite waard om te zien! Je blijft hier fotograferen en je verbazen. Dat was ook het geval bij alle volgende bezoeken die op het programma stonden. Om een paar plaatsen te noemen: Engedi,  Masada, Jeraz en nog meer. Tenslotte kwamen we in Israël aan waar veel bijbelse plaatsen zijn bezocht. Samenvattend was het een prachtige reis waarvan deze presentatie een beeld van geeft. Hieronder foto van de Klaagmuur.

 

klaagmuur

 

 

 

Serie  12  Spelen met natuurlijk licht.

In deze serie wordt uitgebreid ingegaan op allerlei aspecten van de werking van het licht in de fotografie. Als je bijvoorbeeld een landschap maakt met een blauwe lucht of met dreigende wolken. Het tijdstip van de dag is ook zo’n belangrijk onderdeel van het licht. De zon kleurt vaak het landschap anders dan overdag.                                       De kleurtemperatuur is op de dag zeer verschillende. Ook mist is een ingrediënt dat sfeer geeft, hier te zien bij een Vervenershuisje in de Weerribben.

huisje weerribben